Chcesz schudnąć? Jedz dynię!

To zdecydowana królowa spośród jesiennych warzyw. Jej właściwości zdrowotne były doceniane już przez Indian. Przy bardzo wysokiej wartości odżywczej, cechuje się niską kalorycznością. Doskonale sprawdza się w diecie odchudzającej.
Dynia idealnie nadaje się między innymi do koktajli, ciast, placuszków. Upieczona świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, czy jako baza do rozgrzewającej zupy – kremu.
Odmiany dyni, zwłaszcza w okresie jesiennym, różnią się kształtem, wielkością i kolorem. Wyróżniamy dynię olbrzymią, piżmową oraz zwyczajną.
Jak podkreśla Patrycja Michałowska, dietetyk 4FACES: dynia jest bogatym źródłem witamin i co najważniejsze po obróbce termicznej dynia nie traci swoich wartości odżywczych.
Występują różne odmiany kolorystyczne dyni, im barwa jest intensywniej pomarańczowa, tym zawiera więcej beta-karotenu – silnego przeciwutleniacza, który działa przeciwnowotworowo, wpływa na regulację ciśnienia tętniczego krwi i obniża poziom złego cholesterolu. Dynia zawiera sporo witaminy A, która korzystnie działa na wzrok, a także witaminy C i cynku, które wspomagają nasz układ odpornościowy. Bogactwo witaminy E w dyni poprawia stan naszej skóry, działa nawilżająco, wygładza zmarszczki i poprawia jędrność oraz jej koloryt.
KOKTAJL Z DYNIĄ
SKŁADNIKI:
- 250g dyni,
- 50 ml mleczka kokosowego,
- 1 pomarańcza,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- do smaku: imbir, kardamon
PRZYGOTOWANIE:
Wydrąż dynię i pokrój na plastry o szerokości ok. 2 cm, obierz ze skóry. Na blachę wyłóż papier do pieczenia, a następnie ułóż kawałki dyni. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 min. W tym czasie wyciśnij sok z pomarańczy. Po ostudzeniu, zblenduj składniki.
PLACUSZKI Z DYNIĄ
SKŁADNIKI (NA 2 PORCJE)
- 1 jajko,
- 400g dyni,
- łyżka miodu,
- 140g mąki pełnoziarnistej,
- łyżka oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE:
Dynię surową wyczyścić z pestek, rozdrobnić w malakserze na bardzo drobne wiórki lub jednolitą masę. Do dyni dodać mąkę, miód i jajko. Wymieszać. Konsystencja ma być podobna do konsystencji placków ziemniaczanych. Na patelnię wlać olej. Kiedy rozgrzeje się, smażyć placuszki po 2 minuty z każdej strony na wolnym ogniu. Podawać z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO!