Reklama
Reklama

Przepyszna kawa na Wielkanoc

Przepyszna kawa na Wielkanoc Przepyszna kawa na Wielkanoc/ fot. Thinkstock

Marysia Widawska

15marca2016

Jajko jako dodatek do kawy? Sprawdź!

Włoska inspiracja

Zanim dodasz do kawy nietypowe, świąteczne dodatki, warto przypomnieć o jej esencjonalnej formie, czyli klasycznym, włoskim espresso. – Espresso, 25 mililitrową kawę przygotowaną z 7 gramów mieszanki w czasie 25 sekund, we Włoszech pije się wielokrotnie w ciągu dnia. Stanowi ono także bazę dla innych propozycji, takich jak cappuccino czy caffe latte – tłumaczy Christian Tirro, barista Segafredo Zanetti Poland. – W okresie Wielkanocy, obfitującym w świąteczne przysmaki, espresso znajduje zastosowanie jako naturalny środek na wspomaganie trawienia, spożywany tradycyjnie po uroczystym posiłku – dodaje. Pozytywne właściwości zawdzięcza przede wszystkim obecności kofeiny, wpływającej na wytwarzanie enzymów regulujących poziom kwasów żołądkowych. Inspirując się zwyczajami Włochów, możesz więc zaproponować gościom (i sobie) espresso w celach zdrowotnych. W jakiej formie warto natomiast serwować kawę jako alternatywę dla wielkanocnego deseru?

Wiedeński przysmak cesarza

Jajko, czyli najczęściej kojarzony w Wielkanocą składnik, doskonale sprawdza się także jako uzupełnienie kawy. To nietypowe połączenie stanowi podstawę do przygotowania Kaisermelange, deserowego napoju rodem z Austrii. Przyrządzenie rozpoczyna się od zaparzenia w wysokiej szklance lub kieliszku klasycznego espresso oraz uzupełnienia go odrobiną koniaku. Następnie z jajka oddziel żółtko i utrzyj je z dwoma łyżeczkami miodu. Po uzyskaniu jednolitej masy, wlej ją do kawy, wierzch wykańczając spienionym mlekiem. Tak przygotowany napój wyróżniać będzie się trzema wyraźnymi warstwami. Po ich wymieszaniu Kaisermelange zyska gęstą konsystencję, dlatego też warto serwować tą propozycję z długą łyżeczką.

 

Zobacz także: Co mówi o tobie kawa, którą pijesz?

 

Kawowy kogel-mogel

Bezalkoholową alternatywą dla wiedeńskiej propozycji będzie kawa z jednym z ulubionych przysmaków dzieciństwa: koglem-moglem. Po oddzieleniu żółta jajka, ucieraj je z ok. 2 łyżeczkami cukru aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Powstały po rozpuszczeniu kryształków puszysty i kremowy kogel-mogel posłuży do przyrządzenia jednej porcji wielkanocnej kawy. Tak przygotowanym dodatkiem uzupełnij tradycyjne espresso, zaparzone w wysokiej, eleganckiej szklance. Utworzy on na powierzchni kawy smaczną piankę, która przy każdym łyku wzbogaci napój o delikatną nutę słodyczy.

Kawowe zwieńczenie uczty

Wielkanoc to świetna okazja do wypicia kawy w wersji deserowej. Jedną z ciekawszych propozycji, która zdobędzie uznanie wielbicieli słodkich napojów będzie Cappuccino Viennese. – Aromatyczną bazą, która gwarantuje intensywne nuty słodyczy Cappuccino Viennese jest 40 ml gorącej czekolady typu fondente. Po wlaniu jej na dno wysokiej szklanki, dodajemy espresso przyrządzone ze świeżo mielonych ziaren – tłumaczy Christian Tirro.

– Kolejnym krokiem jest spienienie mleka. Gdy uzyska ono konsystencję delikatnej pianki, wlewamy je do szklanki. Całość wykańczamy bitą śmietaną i posypujemy kakao – dodaje barista. Tak przyrządzony, efektowny napój sprawdzi się jako urozmaicenie świątecznego przyjęcia.

 

Zobacz także: Wszystko, co powinieneś wiedzieć o dziewczynie kawoszu?

 

 

 

 

źródło: materiały prasowe

Reklama

Polecane wideo

Najpiękniejsze inspiracje z Instagr...
Najpiękniejsze inspiracje z Instagrama/ fot. Instagram (@nailsbykorzeniowska)/ (@josy_styling)

Polecamy również

Skomentuj
Reklama
Reklama
Reklama

Najpopularniejsze

Reklama