Reklama
Reklama

Jak urozmaicić dietę i do tego jeść pysznie? Mamy na to sposób!

Jak urozmaicić dietę i do tego jeść pysznie? Mamy na to sposób! fot. istock.com

Katarzyna Lemanowicz

10listopada2018

Chcesz zdrowo się odżywiać ale jednocześnie jeść pyszne rzeczy i nie rezygnować ze smaku? Korzystaj z naszych podpowiedzi i gotuj razem z nami.

Ryba z puszystym ryżem jaśminowym – poezja smaku

SKŁADNIKI:

  • 50 dag filetów z delikatnej ryby, np. dorsza, łososia
  • łyżka octu
  • 200g ryżu jaśminowego marki Britta
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • nieduży por
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki oleju
  • spora szczypta mielonej słodkiej papryki
  • 3 łyżki posiekanego, świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz, cukier

PRZYGOTOWANIE:

Filety pokropić octem i lekko posolić, pokroić na niewielkie porcje i odstawić na 30 min. Po tym czasie zrumienić na połowie oleju (1/4 szklanki). Warzywa obrać, umyć, pokroić w paski i poddusić na 2 łyżkach oleju, posolić. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, odsączyć na sitku, dodać przecier pomidorowy, uduszone warzywa oraz usmażone porcje ryby. Risotto doprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem, lekko wymieszać, przełożyć do wysmarowanego pozostałym olejem naczynia żaroodpornego i wygładzić powierzchnię. Zapiekać w nagrzanym piekarniku ok. 20 min. Przed podaniem posypać rozmarynem.

 

Reklama
Reklama

Polecane wideo

Polecamy również

Skomentuj
Reklama
Reklama
Reklama

Najpopularniejsze