Reklama
Reklama

Lekkie TIRAMISU - pyszny deser

Lekkie TIRAMISU - pyszny deser fot. istock.com

Katarzyna Lemanowicz

05listopada2018

Moim ulubionym, wręcz ukochanym deserem, dla którego jestem w stanie sporo poświęcić jest właśnie tiramisu...

...Dlatego gdy zobaczyłam ten przepis na wersję FIT od razu przetestowałam. Jest PYSZNY, lekki, rozpływa się w ustach, idealnie czekoladowy! MNIAM – polecam!

SKŁADNIKI:

Na masę:

  • 3 żółtka
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 500g chudego twarogu
  • 200g śmietanki kokosowej
  • 2 miarki waniliowej odżywki białkowej (opcjonalnie)

Do przekładania:

  • Biszkopty podłużne
  • Kakao do posypania

Do nasączenia:

  • 2/3 szklanki mocnej kawy

Do zrobienia śmietanki kokosowej potrzebne będzie:

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 3 łyżki cukru pudru z cukru trzcinowego

Puszkę mleka schłodź w lodówce przez noc. Otwórz ją ostrożnie, nie potrząsając. Wyjmij krem kokosowy, który osadził się na górze i umieść w dużej misce. Dodaj do kremu pozostałe składniki i ubijaj przez 3-5 minut.

PRZYGOTOWANIE:

Żółtka wraz z cukrem ucieraj nad garnkiem z wrzącą wodą (na średnim ogniu) ok. 7 minut, aż masa będzie gęsta i kremowa, a cukier się rozpuści. Należy uważać, aby żółtka się nie ścięły i nie powstała jajecznica. (Ubijanie żółtek w kąpieli wodnej sprawie, że masa będzie zwarta, a deser nabierze lekkości i puszystości. Jeśli deser ma być podawany w upalny dzień, do masy można dodać 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wody). Odstaw do ostygnięcia. Przygotuj mocną kawę i wystudź. Śmietankę kokosową ubij na sztywno. Twaróg przetrzyj przez sito 3 razy, aby stał się gładki (można również użyć sera do serników o obniżonej zawartości tłuszczu). Do masy z żółtek dodaj 500g przygotowanego twarogu. Całość wymieszaj mikserem na jednolitą masę, po czym dodaj ubitą śmietankę kokosową i delikatnie wymieszaj trzepaczką. Na dno pucharków połóż kawałek biszkoptu i obficie nasącz go naparem z kawy, połóż na niego krem serowy i oprósz kakao. Czynność tę powtórz 3 razy. Każdy pucharek na wierzchu oprósz kakao. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godz. Krem możesz też przekładać świeżymi owocami.

Przepis z książki „Fit Słodkości” Kingi Paruzel.

 

Reklama
Reklama

Polecane wideo

Polecamy również

Skomentuj
Reklama
Reklama
Reklama

Najpopularniejsze

Reklama