Reklama
Reklama

To jedzenie wzmocni twoją odporność!

To jedzenie wzmocni twoją odporność! fot. Thinkstock

Anna Kowalska

26listopada2014

Sezon grypowy zaczął się na dobre. Skoro, jak twierdzą lekarze, witaminy w tabletkach nie działają, czas zjeść coś konkretnego. Na zdrowie!

GLONY MORSKIE

Już wiadomo, dlaczego Japończycy żyją po sto lat. I dłużej! Mają w swojej diecie to, co najlepsze, czyli wszelkiego rodzaju morskie zielsko. Glony żądzą! Zawierają wapń, fosfor, cynk, potas, witaminy A, C i te z grupy B. Są źródłem dobrego białka, obniżają poziom cholesterolu, wzmacniają twój system odpornościowy, regulują hormony. To co? Widzimy się w suszarni:)

KAPUSTA KISZONA

Królowa wśród naszych rodzimych produktów wzmacniających system immunologiczny. A poza tym zwiększa odporność na stres, działa przeciwzapalnie, pobudza przemianę materii i jest niskokaloryczna.

MIÓD

Ma mnóstwo zalet. Oprócz wzmocnienia organizmu potrafi o wiele więcej. W zależności od tego, czego potrzebujesz, wybierz jego odpowiednią odmianę:

wielokwiatowy – wzmacnia odporność, dodaje energii, leczy przeziębienie, alergie, katar sienny i choroby serca,

akacjowy – doskonały dla diabetyków, polecany przy schorzeniach układu pokarmowego

lipowy – pomaga zwalczyć grypę, przewlekłe przeziębienie i kaszel, działa uspokajająco, wykrztuśnie i nasennie,

rzepakowy – nieoceniony przy chorobie dróg żółciowych i miażdżycy, wzmacnia serce,

gryczany - posiada właściwości antybiotyczne i uzupełnia niedobory żelaza, może być stosowany przy zapaleniu nerek oraz nadciśnieniu,

spadziowy – leczy choroby dróg oddechowych, zapalenie płuc, pomocny w cukrzycy, astmie i katarze,

wrzosowy - nieoceniony w schorzeniach dróg moczowych i zapaleniu gardła,

CZERWONE BURAKI

To, co sprawia, że są tak wartościowe, to antocyjany - te same barwniki, które występują w czerwonym winie. Nie dość, że wzmacniają odporność, nie pozwalają zmarszczkom pojawiać się na naszej twarzy, zapobiegają nowotworom, regulują ciśnienie, likwidują zgagę i chronią przed katarem! Warto je jeść na surowo (sok), bo wtedy buraki nie tracą swoich cennych właściwości.

OWSIANKA

Mama miała rację, że męczyła cię nią w dzieciństwie. Owsianka ma tyle zalet, że aż żal, że tak niepozornie wygląda:) Co takiego może, oprócz tego, że wzmacnia odporność? Rozgrzewa, wzmacnia śledzionę i trzustkę, wspiera serce, regeneruje tkankę kostną i łączna, ma silne działanie bakteriobójcze.

 

l
Reklama
Khloe Kardashian jest wierna dietet...
Khloe Kardashian jest wierna dietetycznym płatkom Kashi's GoLean zalanych 2% mlekiem i filiżance kawy.

Polecamy również

Skomentuj
Reklama
Reklama
Reklama

Najpopularniejsze

Reklama