Reklama
Reklama

Co to jest dieta winna i czy jest zdrowa?

Co to jest dieta winna i czy jest zdrowa? fot. istock.com

Białe, czerwone... Uwielbiamy! I sprawdzamy, czy naprawdę odchudza i jest zdrowe.

Jeżeli czytasz ten artykuł na kanapie w domu, jest duże prawdopodobieństwo, że właśnie pijesz wino. Niedawno obchodziliśmy Dzień Wina, ale jak wiemy - czasami nie potrzebujemy specjalnej okazji, żeby zrobić sobie właśnie taki dzień.

Nic dziwnego, że tak wielu dietetyków badało wino, wprowadzając je na stałe do codziennego menu. Co ciekawe, jedna z diet na bazie wina została skomponowana przez redaktor naczelną “Cosmopolitan”, Helen Gurley Brown. W swojej najlepiej sprzedającej się książce (bestseller „New York Times”) „Seks w i singielka: Przewodnik dla mężczyzn”, opublikowanej w 1962 r., Gurley Brown napisała, że ludzie mogą przeżyć jedzą tylko wino, jajka, steki i pijąc czarną kawę.

Ta “dieta” została przedrukowana w magazynie “Vogue” w 1977 roku. Oczywiście jej główną "zaletą" było to, że odchudzała. Dzisiaj takie zalecenia żywieniowe nie byłyby zbyt popularne z prostego powodu - dietetycy biliby na alarm, że nie zawiera wszystkich niezbędnych składników odżywczych, mineralnych i witamin tak bardzo potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Traktujmy ją jedynie jako ciekawostkę historyczną.

Czy wino odchudza?

Specjalista od zdrowego odżywiania, który wysoko ceni wino, Roger Corder, twierdzi, że schemat Gurley Brown nie odzwierciedla dobrze zbilansowanej diety. Autor książki “The Red Wine Diet”, od wielu lat bada wino i odżywianie, uważa, że dieta redaktor naczelnej Cosmopolitan była jedynie żartem.

- Nie wierzę, że to na poważnie - powiedział Corder w rozmowie z Refinery29.com. - Brak warzyw skutkuje brakiem kwasu foliowego i innych ważnych składników odżywczych. To jest nie tylko niezdrowe, ale także wzmacnia szkodliwe skutki uboczne picia alkoholu, szczególnie, gdy jego ilość nie jest umiarkowana.

Roger Corder opracował dietę winną, która jest znacznie bardziej rozsądna. Badania, które przeprowadził, wykazały, że składniki zawarte w czerwonym winie mogą prowadzić do lepszego zdrowia, długowieczności i zmniejszenia ryzyka chorób układu krążenia. Te substancje znajdują się w określonych rodzajach czerwonych win i w niektórych ekstraktach z pestek winogron.

- W zasadzie szukasz win, które powstają w dość klasyczny, staroświecki sposób - tłumaczy Corder. - To te wina, które sprawiają, że marszczysz usta, kiedy je pijesz.

W szczególności godne polecenia są wina z Ribera del Duero (Hiszpania), gdzie produkuje się wina z winogron Tempranillo. Jednak nawet ten gatunek należy pić z umiarem.

Zdaniem dietetyka najlepiej wypić kieliszek do posiłku skomponowanego na bazie białka (tłuste ryby, wołowina) i warzyw. Jeżeli jednak chcemy przejść na dietę, nie powinniśmy sięgać po alternatywne diety, tylko musimy się skupić na racjonalnym odżywianiu, które nie będzie chwilową zmianą, a naszym sposobem na życie.

Tylko takie podejście może nam zagwarantować dobre zdrowie i długowieczność, którymi możemy się cieszyć przy… lampce wina.

l
Reklama

Polecamy również

Skomentuj
Reklama
Reklama
Reklama

Najpopularniejsze

Reklama