Reklama
Reklama

Chcesz schudnąć? Upewnij się, że te produkty znajdą się w twojej codziennej diecie!

Chcesz schudnąć? Upewnij się, że te produkty znajdą się w twojej codziennej diecie! fot. istock.com

Paula Konieczny

26kwietnia2019

Są zdrowe, łatwo dostępne i wspomagają spalanie tłuszczu.

Szczupła sylwetka jest marzeniem niemal każdej kobiety. Szczególnie teraz, kiedy sezon bikini zbliża się wielkimi krokami. Jeśli chcąc się do niego przygotować po raz kolejny przeszłaś na “dietę cud” - odpuść sobie. Podstawą w walce o zdrową i szczupłą sylwetkę jest dobrze zbilansowana i urozmaicona dieta, która wcale nie musi być udręką, pełną wyrzeczeń.

Jak schudnąć i nie martwić się o efekt jo-jo?

Zacznij stopniowo wprowadzać zmiany do swojego jadłospisu. Nim się spostrzeżesz, wejdą ci w nawyk i szybką zaprocentują w postaci zgrabnej sylwetki i dobrego samopoczucia.

Podpowiemy ci, jakie produkty powinnaś wprowadzić do swojej diety, by cieszyć się zdrowiem i stracić nadprogramowe kilogramy.

Zielone warzywa

Zielone warzywa, takie jak brokuły, jarmuż czy szpinak są bogactwem witamin, cennych składników mineralnych oraz antyoksydantów. Świetnie oczyszczają organizm z toksyn, regulują ciśnienie, a zawarty w nich chlorofil wspomaga pracę układu pokarmowego i przyspiesza metabolizm. I, co szczególnie ważne dla osób, które chcą schudnąć - są niskokaloryczne. Składają się głównie z wody i błonnika, który na długo daje poczucie sytości, skutecznie powstrzymując nas przed podjadaniem.

Jeśli więc, walczysz o zgrabną sylwetkę, nie może ich zabraknąć w twoim jadłospisie. Koniecznie wypróbuj zielony koktajl odchudzający według naszego przepisu!

Tuńczyk

Tuńczyk jest doskonałym źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych (tzw. dobrych tłuszczy), w tym kwasu omega-3, który reguluje poziom złego cholesterolu. Jest niezwykle odżywczy, pełen witamin i składników mineralnych, a przy tym niskokaloryczny i niskotłuszczowy. Pamiętaj jednak, by nie popadać w skrajności i nie jeść go codziennie, ze względu na zawartą w nim rtęć. Wprowadzenie go do swojego menu raz w tygodniu będzie optymalne.

Owoce leśne

Owoce leśne, czy inaczej jagodowe, takie jak jagody, maliny, truskawki, żurawina czy jeżyny są szczególnie polecane osobom, chcącym stracić kilka dodatkowych kilogramów. Dlaczego? Zawierają polifenole, inaczej zwane przeciwutleniaczami, które pomagają spalać tłuszcz i hamują jego wchłanianie. Ponadto są świetnym źródłem beta-karotenu, kwasu foliowego, błonnika i wielu cennych składników mineralnych, przez co mają wiele innych, korzystnych dla naszego zdrowia właściwości. Poprawiają odporność, działają bakteriobójczo, zwalczają wolne rodniki, a także poprawiają wzrok i obniżają poziom cukru we krwi.

Chyba nie musimy cię dłużej przekonywać, że warto włączyć je do swojej diety? Dodatkowym plusem jest, że mimo iż są to owoce sezonowe, możemy je spożywać cały rok – mrożone, nie tracą swoich właściwości.

Feta

Umieszczenie tego produktu na naszej liście, pewnie cię trochę zaskoczy. Jak się okazuje, nawet na diecie odchudzającej możesz wprowadzić fetę do swojego menu. Oczywiście, w rozsądnych ilościach.

W porównaniu do innych serów, na przykład sera żółtego czy mozzarelli – jest mniej kaloryczna i mniej tłusta. Co więcej, zawiera wiele składników odżywczych, które wspomagają pracę naszych narządów – to prawdziwe bogactwo witamin B2, B6, B12 oraz wapnia, sodu, fosfory czy selenu. I co ważne – jest lekkostrawna.

Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe są niskokaloryczne i zawierają bardzo dużo błonnika, który wspiera pracę jelit i sprawia, że dłużej czujemy się najedzone.

Szczególnie wartościowe są cieciorka, soja i fasola. Są  bogate w białko, proteiny i żelazo, które wspomagają spalanie tłuszczu i budowę mięśni. Ze względu na zawartość tych składników, są dobrym zamiennikiem mięsa. Pamiętaj, jednak, że są wysokokaloryczne, dlatego spożywaj je w rozsądnych ilościach.

Pieczarki

Przez lata panowało przekonanie, że grzyby pozbawione są jakichkolwiek wartości odżywczych. Nie jest to jednak prawdą. Zawierają wiele witamin i soli mineralnych. Są też źródłem białka i błonnika. Ponadto, mają w sobie niewielką ilość tłuszczu i węglowodanów.

Spokojnie możesz stosować je jako zamiennik mięsa – są równie sycące, a zdecydowanie mniej kaloryczne. I, co szczególnie ważne na diecie, pieczarki zmniejszają apetyt oraz hamują proces wchłaniania tłuszczy z pożywienia.

Jajka

Jajka są wyjątkowym i bardzo niedocenianym produktem. Są niskokaloryczne a bogate w witaminy, zdrowe tłuszcze, aminokwasy i wartościowe, łatwo przyswajalne białko. Dodają energii, sprawiają, że długo czujemy się syte, a zawarta w nich cysteina poprawia metabolizm i wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Przeczytaj w jaki sposób je przyrządzać. 

Migdały

Migdały mimo swojej wysokiej kaloryczności, wspomagają odchudzanie ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są nie tylko ważne dla zdrowia, ale także pomagają spalać tłuszcz. Migdały obniżają też poziom cholesterolu i dostarczają naszemu organizmowi magnezu, którego brak objawia się chęcią na coś słodkiego. To jednak nie jedyne powody, dla których warto sięgać po te przekąskę.

Jeśli do tej pory twoja dieta była uboga w te produkty, jak najszybciej uwzględnij je w swoim menu. Są smaczne, a z ich spożywania płynie wiele korzyści – zgrabna sylwetka jest tylko jedną z nich.

Reklama

Polecamy również

Skomentuj
Reklama
Reklama
Reklama

Najpopularniejsze

Reklama