Reklama
Reklama

Jeśli do tej pory gotowałaś brokuły – to nie rób tego więcej

Jeśli do tej pory gotowałaś brokuły – to nie rób tego więcej fot. istock.com

Katarzyna Lemanowicz

04kwietnia2019

Znamy sposób na wykorzystanie w pełni ich właściwości zdrowotnych

Po pierwsze, nie odcinaj łodygi. Dlaczego? W jej składzie znajdziesz mnóstwo składników odżywczych, które wzmacniają układ odpornościowy. Wykorzystywanie całych brokułów idealnie wpisuje się w zasadę #zerowaste.

BROKUŁY - DLACZEGO SĄ TAKIE CENNE?

Brokuły są pełne witamin i składników mineralnych. To swojego rodzaju Superfood, które na stałe powinny zagościć w twoim menu. Dzięki zawartości sulforafanu (izotycyjanianowi obecnemu w warzywach kapustnych) są silnym środkiem przeciwnowotworowym. Sulforafan – naturalna, organiczny związek siarki, który skutecznie zmniejsza pojawienie się komórek nowotworowych, przez apoptozę (zaprogramowana śmierć komórki w organizmie wielokomórkowym), między innymi przy raku prostaty, płuc, jelita grubego czy piersi.  

BROKUŁY – GOTOWANIE

Aby zachować właściwości brokułów i czerpać korzyści z właściwości zdrowotnych powinnaś wziąć pod uwagę jak prawidłowo gotować brokuły. Tradycyjne gotowanie obniża poziom sulforafanu. Jaka metoda jest najlepsza? WOK!

Najlepiej, jeśli podsmażysz brokuły w WOKU na niewielkiej ilości tłuszczu – oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Badanie przeprowadzone przez brytyjskich naukowców dowiodło, że w smażonych brokułach był większy poziom sulforafanu niż w tych gotowanych.

Tu sprawdź jakich produktów nie powinnaś pomijać w diecie.

BROKUŁY – PRZEPIS

PASTA NA KANAPKI Z BROKUŁAMI

SKŁADNIKI:

  • Brokuły
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ¼ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • Sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 100g suszonych pomidorów z zalewy olejowej
  • ½ szklanki orzechów nerkowca

PRZYGOTOWANIE:

Brokuły dokładnie umyj. W WOKU rozgrzej olej i wrzuć podzielone brokuły. Podsmażaj przez około 20 minut na wolnym ogniu. Dopraw przyprawami. Na suchej patelni podpraż orzechy. Do blendera włóż usmażone brokuły, orzechy i drobno posiekane suszone pomidory – wszystko dokładnie miksuj na gładką masę. Jeśli pasta jest za sucha dodaj odrobinę oleju. Na koniec dopraw wedle uznania.

PYCHA!

l
Reklama

Polecamy również

Skomentuj
Reklama
Reklama
Reklama

Najpopularniejsze

Reklama