Reklama
Reklama

Sałatka z grillowaną kukurydzą i komosą ryżową – Cosmo Food

Sałatka z grillowaną kukurydzą i komosą ryżową – Cosmo Food fot. istock.com

Katarzyna Lemanowicz

02marca2019

Pyszny i przede wszystkim zdrowy pomysł na obiad

SKŁADNIKI:

  • 150g komosy ryżowej
  • 2 szklanki wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 kolby kukurydzy
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek kolendry
  • 2 czerwone papryczki chili
  • Sok i skórka otarta z 1 limonki
  • 1 dojrzałe awokado
  • Sól i świeżo mielony, czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Komosę wypłucz 3 krotnie i następnie namocz w zimnej w wodzie – najlepiej na noc (minimum 8 godzin). Namoczoną komosę ponownie wypłucz, wstaw do garnka, zalej 2 szklankami wody, posól i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 10 minut, odcedź i wymieszaj z oliwą z oliwek.

Kukurydzę umyj i osusz. Natrzyj olejem i usmaż na patelni grillowej, tak by ziarna się przyrumieniły. W międzyczasie pokrój na ćwiartki i dodaj do komosy ryżowej. Cebulę, kolendrę i papryczkę chili drobno posiekaj – dodaj do komosy. Wyciśnij sok i zetrzyj skórkę z limonki. Dopraw całość solą i pieprzem. Z ostygniętej kukurydzy zetnij ziarna z kolby i dodaj do sałatki. Na drobne plasterki pokrój awokado – udekoruj sałatkę. Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Dominiki Wójciak "ZIARNO"

Reklama

Polecamy również

Skomentuj
Reklama
Reklama
Reklama

Najpopularniejsze